Η υγρομόνωση και θερμομόνωση είναι από τις ποιο σημαντικές εργασίες σε ένα κτίριο από άποψη προστασίας, θέρμανσης, και οικονομίας. Κάθε περίπτωση που μας ανατίθεται μελετάτε ξεχωριστά και προτείνονται στον πελάτη αρκετές λύσεις ανάλογα με την χρήση του κτιρίου, την οικονομική δυνατότητα, τα εναλλακτικά υλικά και την διάρκεια στο χρόνο.

1. Θερμομόνωση ταρατσών

Στην υπάρχουσα επιφάνεια της ταράτσας τοποθετούμε το υλικό θερμομόνωσης (ανάλογα με την μελέτη θερμομόνωσης και τις συνθήκες του έργου). Στην συνέχεια κατασκευάζουμε στρώση ρύσεων με ενισχυμένο τσιμεντοκονίαμα με πλέγμα και ίνες προπυλενίου για την σωστή απορροή των υδάτων. Τέλος εφαρμόζουμε την υγρομόνωση που επιλέγει ο πελάτης ανάμεσα σε ασφαλτικές μεμβράνες και επαλειφόμενα πολυουρεθανικής βάσης.

2. Σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης

Εξωτερική θερμομόνωση με το σύστημα THERMOKAPA της εταιρείας Bauer.

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι μια από τις ποιο σημαντικές εργασίες ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου. Το σύστημα της Bauer Thermokapa με την σωστή εφαρμογή του, θωρακίζει θερμικά ένα κτίριο έτσι ώστε τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης να λειτουργούν στο ελάχιστο εξοικονομώντας χρήματα. Η διαδικασία εφαρμογής του συστήματος Thermokapa της Bauer περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω:

  • Έλεγχος μέτρου συμπαγούς τοιχοποιίας, καθαρισμός επιφάνειας, τυχόν επισκευές από σαθρά τμήματα.
  • Αλφάδιασμα περιμέτρου κατασκευής και τοποθέτηση οδηγού εκκίνησης του συστήματος.
  • Επικόλληση θερμομονωτικών πλακών της επιλογής σας ανάμεσα σε (διογκωμένη πολυστερίνη, εξηλασμένη πολυστερίνη, και γραφιτούχα πολυστερίνη, σε διάφορα πάχη και ανάλογα με το τι ορίζει η μελέτη ενεργειακής επιθεώρησης), με την ινοπλισμένη κόλα Kapa 11 .
  • Τοποθέτηση ειδικών βυσμάτων στερέωσης για την μηχανική στήριξη των θερμομονωτικών πλακών. Πλήρωση τυχόν κατασκευαστικών κενών με ειδικό αφρό πολυουρεθάνης για μηδενισμό θερμογεφυρών στην κατασκευή μας.
  • Επικάλυψη θερμομονωτικών πλακών με την ινοπλισμένη κόλλα Kappa 11 και παράλληλη ενσωμάτωση του υαλοπλέγματος fiberglassBauMes 160. Στις γωνίες των ανοιγμάτων τοποθετείται διαγωνίως οπλισμός από το υαλόπλεγμα για επιπλέον προστασία.
  • Επόμενο βήμα αφού στεγνώσει καλά η κόλλα εφαρμόζουμε το αστάρι Pro 101 προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση του σοβά.
  • Τέλος εφαρμόζουμε το τελικό επίχρισμα MonokapaFlex (Ελαστικός υδροανθεκτικός σοβάς) ή το Kapasil (Σιλικονούχος υδροανθεκτικός σοβάς) ή το Granulato (Ακρυλικός σοβάς με έγχρωμα χαλαζιακά αδρανή με ειδικά διαβαθμισμένη κοκκομετρία για την δημιουργία μιας αδρής διακοσμητικής επιφάνειας.) διαφορετικά σε ιδιότητες έτοιμα σε πάστα επιχρίσματα σε διάφορες κοκομετρίες για εξαιρετικά αποτελέσματα ανάλογα την προτίμηση κάθε πελάτη.

Ινοπλισμένη κόλλα βάσεως τσιμέντου για την συγκόλληση θερμομονωτικών πλακών διογκωμένης πολυστερίνης σε προσόψεις κτιρίων και δάπεδα και υποστρώματα τσιμεντοειδούς βάσης.Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πλακών με την εφαρμογή του ειδικού υαλοπλέγματος ως ιδανικό υπόστρωμα για το σοβά τελικής στρώσης. Έχει μηδενική ολίσθηση και μεγάλο ανοιχτό χρόνο επικόλλησης. Το σύστημα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προτύπου ETAG 004.

Κατανάλωση
Χρώμα
Συσκευασία
Τεχνικό φυλλάδιο
-2-4 Kg ως κόλλα, 1,3-1,5 Kg/m²/mm ως κάλυψη με υαλόπλεγμα Λευκό, Γκρι 25 Kg Λήψη

3. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΠΥΛΩΤΗΣ

Ένα από τα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου, το οποίο είναι άμεσα εκτεθειμένο στις εξωτερικές θερμοκρασιακές μεταβολές, είναι η πυλωτή. Και αυτό γιατί οι σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών περνάνε από το δάπεδο του 1ου ορόφου για να διανεμηθούν στα καλοριφέρ, με αποτέλεσμα το χειμώνα να απαιτούνται μεγαλύτερα ποσά ενέργειας και κατά συνέπειας χρημάτων για να ζεσταθεί το δάπεδο.

Λύση: Το παραπάνω πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την εξωτερική θερμομόνωση της οροφής μιας πυλωτής και αυτό γίνεται ως εξής:

Ανάλογα με την μελέτη του Ενεργειακού Επιθεωρητή, επιλέγουμε και τοποθετούμε τις θερμομονωτικές πλάκες στο προτεινόμενο πάχος, τις οποίες στερεώνουμε με ειδικά βύσματα. Στην συνέχεια πραγματοποιείται επικάλυψη των θερμομονωτικών πλακών με την ινοπλισμένη κόλλα Kappa 11 και παράλληλη ενσωμάτωση υαλοπλέγματος fiberglassBauMes 160. Προαιρετικά εφαρμόζεται το τελικό επίχρισμα MonokapaFlex (όπως ακριβώς και στο σύστημα εξωτερικής Θερμοπρόσοψης Thermokapa της Bauer).

4. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Η εσωτερική θερμομόνωση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για παλαιές κατοικίες όταν η θέση του κτιρίου δεν επιτρέπει για διάφορους λόγους την κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης. Συνεπώς η εσωτερική θερμομόνωση γίνεται με δύο τρόπους

α) με έτοιμα θερμομονωτικά πανέλα Knauf InTherm που επικολλούνται εσωτερικά με γυψόκολλα. Το θερμομονωτικό πάνελ Knauf InTherm, αποτελείται από άνθυγρη γυψοσανίδα Knauf σε βιομηχανικά επικολλημένο γραφιτούχο θερμομονωτικό υλικό διογκωμένου πολυστερινίου με άριστα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά.

β) με πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης που επικολλούνται εσωτερικά με συγκολλητικό αφρό και στην συνέχεια με τον ίδιο τρόπο συγκολλούμε φύλλα κοινής γυψοσανίδας σταυρωτά στην επιφάνεια των θερμομονωτικών πλακών. Έπειτα στοκάρουμε κατά την συνήθη πρακτική γυψοκατασκευών, ενώ κατά περίπτωση και ανάλογα τις ανάγκες του έργου μπορεί να τοποθετηθεί δεύτερο φύλλο γυψοσανίδας σταυρωτά επάνω στο πρώτο.